افق پیشروی تحقیق و پژوهش

در ایران اسلامی بعد از انقلاب، روزی به نام پژوهش نام گذاری شده که حتماً همه هدف، یادآوری اهمیّت و ضرورت آن و تکریم و تجلیل از پژوهش و پژوهشگران نبوده و افق بالاتری که همانا برقراری پیوند مؤثر و مستمر بین کار و فعالیت روزانه (اجرا) با تحقیق، مطالعه، دقت و سنجش در عمل نیز مراد بوده است.
پیوندی که بتواند پژوهش و تحقیق را نه مقدمه بلکه اسکلت و استخوان بندی هر کار و اقدامی قرار دهد و از ابتدا (تصمیم گیری) تا انتها (نتیجه) تحقیق و مطالعه پا به پای مجریان حرکت کند و زنده و پویا حتی نتیجه و پیامدهای هر اقدامی را نیز بسنجند.
این ایده آل پژوهش است و با واقعیّت ها فاصله زیادی دارد و علی القاعده باید در روز و هفته پژوهش چرایی آن و چگونگی برطرف کردنش مهم ترین بحث متولیان و دست اندرکاران باشد.
در یک بحث اجمالی علت دور بودن پژوهش ها (مخصوصا پژوهش های انسانی، اجتماعی و فرهنگی) از واقعیّت ها، علاوه بر کوتاهی و قصور مسئولان و دست اندرکاران اجرایی، ردپای خود پژوهش ها، پژوهشگران، روش ها و مجموعه های پژوهشی، خیلی پر رنگ دیده میشود. بسیاری از مطالعات و تحقیقات از پایان نامه ها و رساله های دانشجویی تا پروژه و طرح های ویژه و موردی، بر نیازهای واقعی جامعه منطبق نمیشوند و در عمل تصمیم گیری، عملیات، تحقیق و پژوهش هر یک مسیری مجّزا را طی می کند.
بخشی از مطالعات از ابتدا بر اساس نیازهای واقعی شکل نمی گیرند و نتیجه هم گره ای از گره ها را باز نمیکند. بخشی دیگر با مشکل مبانی و تئوری رو به رو می شود و وقتی می خواهد با مبانی وتئوری های موجود (که عمدتاً غیربومی و مبتنی بر فرهنگ غرب است) به تشریح و تبیین مسئله بپردازد و راه حل ارائه دهد، ناتوان میماند و برخی دیگر در پیچ و خم روش ها گرفتار می شود و وقتی می خواهد الزاماً با روش اثباتی نتیجه حاصل کند، نتیجه دلخواه و گره گشا نمی شود.
در این بین فرآیند تحقیق و پژوهش و پژوهشگران هم بی تقصیر نیستند. گاه در رشته ها و زمینه یابی پژوهشگر ورزیده و مسلطی یافت نمی شود و گاه تحقیق گرفتار فرآیند طولانی و زمان بری می شود که باز بر نتیجه تحقیق لطمه جدّی وارد می کند.
به این مسائل باید دو مقوله جنگ نرم دشمن و اقدامات فرهنگی تبلیغی و محدودیّت های مالی و اعتباری سازمان ها و دستگاه ها را نیز اضافه کرد. در یکی، حرف از افکارسازی و دست کاریهای عمدی آماری و ارائه پژوهش های صوری و ساختگی است و در دیگری دلیل و حجتی برای تعجیل در تصمیم گیری و اقدام و اعتبار و میدان ندادن به کار دقیق و سنجیده تر است و هم کمبودها و کسری منابع، خود ضرورتی اجتناب ناپذیر بر مطالعه و تحقیق برای صرفه جویی و انتخاب گزینه های بهتر و پاسخگوتر است.
حقیقت آن است که پیشرفت روز افزون انقلاب اسلامی و ظهور و بروز فرصت ها و تهدیدهای نو به نو، پیچیده و غیر قابل پیش بینی در همه عرصه ها، پژوهش و تحقیق همه جانبه، بروز و مؤثّر را فراروی انقلاب قرار می دهد و اداره درست جامعه و تصمیم گیری به موقع، قاطع و اثربخش نیز مستلزم جهاد علمی و علم و پژوهش جهادی در همه زمینه ها است و باید برای خودسازی، جامعه پردازی تا تمدن سازی به تولید دانش مفید برای حل مسائل مختلف روی آورد و باید علاوه بر اصلاح روش ها و فرآیندها انسانهایی تربیت کرد که بتوانند دانایی را به توانایی تبدیل و سرمایه های عظیم انسانی و غیرانسانی را به خدمت تمدن سازی بیاورند.
اینها افق پیش روی تحقیق و پژوهش است و حد انتظاری است که مخصوصاً باید پژوهش های انسانی، اجتماعی برآورده نمایید. امید است در آینده نزدیک، پژوهش واقعی سکه رایج همه عرصه ها و حوزههای تصمیم گیری و اجرایی شود و هیچ کاری بدون پشتوانه پژوهشی و نظری آغاز نشود و هر آغازی عالمانه و محقّقانه تا پایان به پیش برود و ارزیابی ها هم ارزیابی واقعی، میدانی و کاویده باشند و اثر تصوّرات در گزارشات به صفر برسد. ان شالله
هفته پژوهش آذر 1399