شناسنامه تحقیق:
عنوان خلاصه گزارش: شناسایی جغرافیای تولیدات استان کرمانشاه و بررسی سهم آن در اقتصاد کشور
کارفرما: سپاه نبی اکرم (ص) لرستان
کاربر: پژوهشکده مطالعات و تحقیقات بسیج، معاونت علمی، پژوهشی و فناوری بسیج سپاه نبی اکرم (ص) کرمانشاه
مجری: لیلا همتی
سال اجرا: خرداد 98
شناسایی جغرافیای تولیدات استان کرمانشاه و بررسی سهم آن در اقتصاد کشور
مقدمه
رشد و توسعه اقتصادی مناطق یک کشور یکی از مهمترین مباحث اقتصاد منطقهای در دهههای اخیر محسوب میشود، به نحوی که بررسی رشد و توسعه مناطق به عنوان یکی از اهداف مهم دولتهای محلی مورد توجه قرار گرفته است. با مروری بر اقتصاد کشورهای مختلف، مشخص میشود که برخی مناطق نسبت به مناطق دیگر عملکرد اقتصادی بهتری دارند و نیز در مقایسه با میانگین کشور، رشد اقتصادی بالاتری دارند و این رشد فزاینده ناشی از ساختار اقتصادی مناسب، وجود مزیتهای نسبی هر منطقه در فعالیتهای مختلف و سیاستگذاری و برنامهریزی منطقهای صحیح است. بیتوجهی به استعدادها، تواناییها و مزیتهای نسبی هر منطقه در زمینه فعالیتهای اقتصادی موجب میشود تا تخصیص اعتبارات و سرمایهگذاریها متناسب با امکانات و ظرفیتهای بالقوه مناطق صورت نگیرد و با وجود اجرای برنامههای متعدد توسعه ملی و منطقهای همچنان روند توسعهنیافتگی ادامه یابد؛ بنابراین در صورتی که عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی مناطق شناسایی شود و درک درستی از توانمندیها و تنگناهای آن مناطق فراهم شود، میتوان زمینه ارتقاء سطح سیاستگذاریهای مرتبط با مناطق و اتخاذ تصمیمسازی و تصمیمگیری درست و مبتنی بر آگاهی را برای سیاستگذاران ملی و محلی فراهم کرد. از سوی دیگر، برنامهریزان توسعه اقتصادی باید بدانند که منطقه مورد مطالعه در چه فعالیتهایی از مزیت یا قدرت رقابتی برخوردار بوده و هریک از فعالیتها در چه سطحی از توسعه قرار دارند.
واقعیتهای موجود در ایران نشان میدهد که در مناطق مختلف کشور نابرابریهای زیادی در زمینه تولید وجود دارد. این پدیده به دلیل عدم شناخت امکانات و استعدادهای مناطق مختلف در زمینه توسعه اقتصادی به وجود آمده است. با توجه به این موضوع، این پرسش مطرح است که آیا رشد فعالیتهای عمده اقتصادی استانی طی برنامههای توسعه متناسب با رشد آن در سطح ملی بوده است؟ ساختار اقتصادی استانهای مختلف چه تأثیری بر عملکرد اقتصادی آنها داشته است؟ کدام فعالیت عمده اقتصادی از رقابتپذیری و مزیت نسبی در استانها برخوردار است؟ بنابراین اگر مزیت نسبی در بخشهای کشاورزی و صنعت اثر بیشتری بر رشد اقتصادی استانهای ایران دارد، سیاستگذاران اقتصادی هنگام تهیه و اجرای سیاستها و برنامههای توسعه کشور و مناطق میبایست به این روابط توجه کافی داشته باشند.
استان کرمانشاه از ظرفیتها و قابلیتهای قابل توجهی در عرصههای مختلف توسعه به ویژه بخشهای کشاورزی برخوردار است، اما رشد صنعتی در این استان متناسب با ظرفیتهای موجود شکل نگرفته است. به همین دلیل در سالهای اخیر شاهد بالاترین نرخ بیکاری و بدترین فضای کسبوکار در بین استانهای کشور بوده است. لذا در این پژوهش تلاش بر آن است که با بررسی موقعیتهای جغرافیایی و فعالیتهای اقتصادی استان در بخشهای مختلف؛ کشاورزی، صنعت، خدمات و غیره و مقایسه آن با سهم کشور، مزیتهای رقابتی و نسبی آن محاسبه و فرصتها و امکانات جهت تغییر ساختار اقتصاد منطقهای در زمینه بهبود عملکرد فراهم سازد.
بیان مساله
در همه کشورها اعم از پیشرفته و عقبمانده مناطقی وجود دارند که از رشد و توسعه کمتری نسبت به سایر مناطق برخوردارند و مردم این مناطق به دلایلی که اثرات خارج از کنترل آنها میباشد، از سطح رفاه کمتری برخوردارند. به ویژه رشد نامتوازن شهرهای بزرگ و مناطق شهری نسبت به مناطق روستایی و یا مناطق حاصلخیزتر و در ارتباط نزدیکتر با مرکز نسبت به مناطق دورتر و خشک و یا در برخی کشورها مناطقی که در آنها اقلیتهای قومی ساکنند، نسبت به مناطقی که محل سکونت اکثریت هستند، جلب توجه میکند. پیامد عدم توازن معمولاً ناکارایی اقتصادی، نابرابری اجتماعی، جریانهای مهاجرتی قوی و قطبی شده و آشوبهای اجتماعی است. مطالعه نابرابریهای اقتصادی، فرهنگی و سیاسی در میان گروهها، قشرها، اقوام و نیز بین مناطق جغرافیایی یا تقسیمها در یک کشور، یکی از کارهای ضروری و پایهای برای برنامهریزی و اصطلاحات در جهت تأمین رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی است. امروزه کشورهای در حال توسعه به منظور تقویت زیربناهای اقتصادی خود و رهایی از وابستگی و رفع عدم تعادلهای موجودشان، بیش از هر زمان دیگری نیازمند برنامهریزی و شناسایی منابع کشورشان هستند. به طور یقین در برنامهریزی برای رشد و توسعه آینده کشور شناخت موقعیت و جایگاه مناطق از مهمترین عوامل در جهت نیل به پیشرفت کشور است.
کشور ما نیز به دلیل شرایط غیرهمگون و امکانات طبیعی متنوع نیازمند برنامهریزی منطقهای در سطح استانها است، که البته برای کسب موفقیت در امر برنامهریزی توجه به معیارهای توسعه براساس توانمندیهای موجود در هر استان از مهمترین مسایلی است که باید در همه حال به آن توجه شود. با توجه به اینکه در جهان امروز صنعت محور توسعه و پیشرفت هر منطقه است و در ایران و اکثر مناطق آن مزیت نسبی در اغلب بخشهای اقتصادی به ویژه بخش صنعت کماکان ناشناخته مانده است، لذا توجه به این بخش مهم و حیاتی و شناخت مزیتهای هر منطقه با توجه به پتانسیلها و استعدادهای آن منطقه امری لازم و ضروری برای رشد متوازن نسبی مناطق مختلف است. این امر جز با برنامهریزی و توجه به بخش صنعت در سطح کلان و ملی و توجه به مناطق در سطوح پایینتر در برنامههای توسعه و کلی کشور محقق نمیشود.
هرگاه کشوری از طریق شاخصهای عملکرد مزیت نسبی دارای برتری باشد، به یقین میتوان گفت که آن کشور در تولید و صادرات آن کالا از مزیت نسبی برخوردار است. در واقع، چنین کشوری علاوه بر برتری نسبی در هزینههای تولید بر هزینههای پس از فرایند تولید همچون حملونقل، بیمه و عوامل غیراقتصادی نیز غلبه کرده و جایگاه خود را در سطح جهانی بهبود بخشید است. بنابراین روش عملکردی برای تعیین مزیت نسبی دارای منطقی استوارتر از روش مبتنی بر مقایسه هزینههای تولید کالاها در میان کشورها خواهد بود.
به طور کلی و در عمل مزیت نسبی را میتوان چنین تعریف کرد: مزیت نسبی عبارت است از توانایی و اقتدار یک کشور در تولید و صدور کالایی با هزینه ارزانتر و کیفیت بالاتر و یا عبارت است از توانایی کالا در بازار هدف با هزینه ارزانتر و کیفیت بالاتر در مقایسه با سایر کشورها. در تعریف فوق وجود مزیت نسبی به توان تولید و صدور کالایی که نسبت به سایر کالاهای تولیدی داخل کمهزینهتر است و نیز ارزانتر بودن نسبی این هزینهها در مقایسه با سایر کشورها و رقبای خارجی بازمیگردد. به عبارتی دیگر، در شرایط یکسان کشوری میتواند از مزیت نسبی خود بهره بگیرد که در مقایسه با سایر کشورهای رقیب بتواند محصول خود را ارزانتر و با کیفیتی بالاتر در بازارهای هدف عرضه کند و به دست مصرفکنندگان آن کالا برساند.
بدین ترتیب چهار حالت برای بررسی مزیت نسبی میتوان در نظر گرفت (مزیت نسبی چهارگانه):
- مزیت نسبی بالفعل اسمی: قیمتها جاری (وضعیت موجود) هستند و تولید کالا در مرز تعریفشده محقق شده است.
- مزیت نسبی بالفعل حقیقی: قیمتها سایهای یا حقیقی (وضع مطلوب) هستند و تولید کالا در مرز تعریف شده محقق شده است.
- مزیت نسبی بالقوه اسمی: قیمتها جاری هستند و تولید کالا در مرز تعریف شده محقق نشده است.
- مزیت نسبی بالقوه حقیقی: قیمتها سایهای یا حقیقی هستند و تولید کالا در مرز تعریف شده محقق نشده است.
حالت چهارم، وضعیت مطلوب را از همه جهات متعارف، مورد توجه قرار میدهد یعنی وضعیتی را که صنعت یا محصولی خاص توانایی رسیدن به آن را دارد.
بنابراین نتیجه گرفته میشود که بررسی مزیت نسبی به خوبی وضعیت موجود و وضعیت مطلوب را پوشش میدهد، و میتوان با ابزاری که در دسترس سیاستگذار است، از وضعیت موجود به سمت وضعیت مطلوب حرکت کرد.
میتوان گفت که اگر مزیتهای نسبی به درستی شناسایی شوند و در عمل نیز محقق گردند، روند توسعه، اعم از آن که استراتژی توسعه اقتصادی، عبارت از جایگزینی واردات، تشویق صادرات، و یا تلفیقی از آنها باشد، سریع و پایدار خواهد بود. همچنین این شناسایی در کاهش و رفع معضلاتی از قبیل کسری ترازپرداختها، بیکاری و غیره مثمرثمر است.
بیتوجهی به استعدادها، تواناییها و مزیتهای نسبی هر منطقه در زمینه فعالیتهای اقتصادی موجب میشود تا سرمایهگذاریها متناسب با امکانات و ظرفیتهای بالقوه مناطق صورت نگیرد و به رغم اجرای برنامههای متعدد توسعه ملی و منطقهای، همچنان روند توسعه نیافتگی مناطق ادامه یابد. بنابراین در صورتی که عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی مناطق شناسایی شود، میتوان زمینه ارتقای سطح سیاستگذاریهای مرتبط با مناطق و اتخاذ تصمیمسازی و تصمیمگیری درست و مبتنی بر آگاهی را برای سیاستگذاران ملی و محلی فراهم کرد.
در این راستا میتوان براساس نتایج حاصل از تحلیل مدل تغییر سهم و مزیت نسبی و رقابتی، عوامل اثرگذار بر تولید منطقه (تغییرات ساختاری و رقابتی) را شناسایی و در جهت بهبود آن گام برداشت. مبتنی بر این رویکرد، تأکید بر دانش بومی مناطق، کنش جمعی و فرایندهای نهادسازی مورد توجه قرار گرفته و ضمن توجه به جنبههای تصمیمگیری و برنامهریزی مشارکتی، تأکید خاصی بر فنون برنامهریزی شده مبتنی بر کنشها و تصمیمات جمعی را سرلوحه کارخود قرار میدهد. در این رویکرد باور اساسی به توسعه درونزا و از پایین به بالاست و لذا ترغیب عقلانیت منطقهای و ارتقای توان یادگیری توسعه و تولید دانش را به عنوان یک الزام انکارناپذیر برای توسعه منطقه موردتأکید قرار میدهد. در این رویکرد تأکید میشود که صرف وجود نهادها برای پیشبینی، تعقیب و سازگاری با تحولات بیرون و درون منطقه است که منجر به توسعه مناطق میگردد و بر همین اساس بر یادگیری و توان انطباق، تأکید فوقالعاده میورزد. هرقدر ناحیه از ثبات و استحکام بیشتری برخوردار باشد و وسایل ارتباطی، حیات اقتصادی ناحیه را تقویت کنند، ورود آن به فضای ملی و ایفای نقش در ابعاد گستردهتر، بهتر انجام خواهد گرفت.
استان کرمانشاه به علت شرایط خاص اقلیمی و وجود خاکهای زراعی مرغوب، آب فراوان، دشتهای وسیع و درههای حاصلخیز و طولانی از نواحی مستعد کشاورزی کشور محسوب میشود و از امکانات بالقوه بسیار بالایی برای توسعه کشاورزی برخوردار است. عوامل فوق باعث شده که این استان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان غلات و حبوبات کشور باشد. استان کرمانشاه از دیرباز به موازات توسعه کشاورزی و دامداری در زمینه صنایع نیز پیشرفت داشته است و آثار بسیاری از روزگاران کهن به جا مانده که نمودی است از استعداد و دستهای ماهر هنرمندان این دیار، صنایع دستی مردم این استان شامل گیوهکشی، موجبافی، پردهبافی، قلمزنی، ساخت ابزارهای فلزی، گلیمبافی، نمدمالی، جاجیمبافی، قالیبافی و … میباشد. صنعت یکی دیگر از منابع اقتصادی استان کرمانشاه، کارخانههای صنعتی میباشد.
با عنایت به این ویژگیها و قابلیتها، اهمیت برنامهریزی منطقهای بیش از پیش آشکار میشود. برنامهریزی منطقهای نتیجه منطقهای کردن برنامههای ملی نیست، بلکه با شناخت نیازها، توانها و تنگناهای ویژه هر منطقه، خود را مانند موازئیکی بر نقش ملی میافزاید و رابطه دوطرفه برقرار میسازد. برنامهریزی منطقهای مطلقاً به مزیتهای نسبی از دید اقتصاد ملی و شرکت در تقسیم کار جهانی نمیپردازد، بلکه به مزیتهای موردنظر ساکنین منطقهای و در خدمت اقتصاد منطقه اولویت میدهد.
لذا ارزیابی وضعیت تولید استان نسبت به کشور و محاسبه مزیت نسبی بخشهای مختلف اقتصادی با استفاده از مدل اقتصادی تغییر سهم و ضریب مکانی میتواند در بهبود برنامهریزی منطقهای و بازار نیروی کار، فضای کسبوکار، سرمایهگذاری این استان کمک شایانی کند. علاوه بر این، شناخت مزیتهای نسبی یک استان در عرصه فعالیتهای تولیدی، مهمترین حلقه از فرایند توسعه است که امکان اشتغالزایی را فراهم میآورد. از آنجایی که نتایج حاصل از این پژوهش به بیان تغییرات ساختاری و رقابتی اشتغال در سطح محلی و مقایسه آن با سطح ملی و نیز شناسایی مزیت نسبی در استان پرداخته خواهد شد، میتواند راهنمای مفیدی برای برنامهریزان و مدیران محلی استان باشد.
اهداف پژوهش
-
-
-
- بررسی وضعیت تولیدات استان در بخشهای مختلف اقتصادی و مقایسه با کشور
- محاسبه مزیتهای نسبی و رقابتی در بخشهای مختلف اقتصادی و مقایسه آن با کشور
- تعیین بخش پایهای در اقتصاد کرمانشاه و ارائه راهکارهایی جهت بهبود و ارتقاء این بخش در کشور
-
-
سوالات پژوهش
1. وضعیت تولیدات استان در بخشهای مختلف اقتصادی در مقایسه با کشور به چه صورت میباشد؟
2. مزیتهای نسبی و رقابتی در بخشهای مختلف اقتصادی به چه صورت محاسبه میشود؟
3. بخش پایهای در اقتصاد کرمانشاه چه بخشی میباشد؟
روش پژوهش
برای بررسی وضعیت تولیدات منطقهای در استان کرمانشاه، روشهایی مانند مدلهای داده- ستانده، رگرسیونی، تحلیل انتقال- سهم، ضریب مکانی و نظیر آن معرفی شدهاند. اما به دلیل محدودیت اطلاعات، استفاده از مدلهای رگرسیونی و داده-ستانده چندان آسان نیست، در حالی که با استفاده از مدل تحلیلی انتقال- سهم میتوان بر پایه یک متغیر توضیحی مشخص مانند ارزش افزوده، تولید، اشتغال و مانند آن برای دو دوره زمانی مشخص، رشد یک منطقه (استان کرمانشاه) را با رشد ملی مقایسه نمود. این مدل توسط ادگار دانجر برای تحلیلهای منطقهای مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل انتقال- سهم برای بررسی آثار تجدید ساختار صنعتی بر اقتصاد منطقه مناسب بوده است و این توانایی را ایجاد میکند تا با شناسایی صنایع پیشرو و کلیدی الگوی صنعتی منطقه تدوین شود. علاوه بر این، این مدل میتواند تغییرات اقتصاد منطقهای را به رشد اقتصاد ملی، ساختار صنعتی و رقابتپذیری صنایع منطقه نسبت دهد. با تفسیر این مدل، میتوان مزیتهای اقتصادی منطقه و بخشهایی که دارای ظرفیت رشد بالقوهاند را شناسایی کرد. این تحلیل، فن به نسبت سادهای است که توسط آن، برخی از عوامل منتهی به ایجاد اختلاف در رشد و تولید منطقه تعیین میشود. مطالعات انجام شده در مورد دلایل تفاوت رشد تولید بین مناطق مختلف یک کشور، عمدتاً از این واقعیت منتج میشود که چگونگی ترکیب صنایع مناطق نقش مهمی را در اختلاف تولید مناطق یک کشور ایفا میکند. بنابراین در این روش فقط علت و میزان اختلاف در نرخ رشد مناطق مختلف مطرح میشود. مدل انتقال- سهم رشد منطقه را به سه مؤلفه؛ مؤلفه سهم ملی، مؤلفه ساختار صنعتی و مؤلفه سهم رقابتی (منطقهای) تفکیک میکند.
اثر رشد ملی (سهم ملی)، افزایش در تولید ناخالص داخلی منطقه را به این شرط که فعالیتهای منطقه با همان متوسط نرخ ملی افزایش یابند، نشان میدهند. از آنجا که رشد تولید ملی به طور معمول در حال افزایش است، جزء رشد ملی مثبت خواهد بود. به این معنا که هرگاه تولید در منطقه مرجع (کشور) در حال افزایش باشد، در نتیجه اگر منطقه با همان مقدار رشد ملی، رشد یابد، پیشبینی میشود که تولید در منطقه نیز افزایش یابد. بنابراین اگر تولید در کل کشور افزایش یا کاهش یابد، پیشبینی میشود که این موضوع آثار مشابه مثبت یا منفی بر رشد تولید منطقه داشته باشد.
اثر ترکیب صنعتی، اثر ترکیب فعالیتهای یک منطقه را مورد توجه قرار میدهد. این جزء برای تشخیص صنایعی که بیشترین رشد را در یک اقتصاد دارند، بهکار میرود. این اثر به این معنا است که ترکیب صنعتی منطقه به صورتی است که سهم بیشتری در صنایعی که از میزان رشد ملی بالاتری برخوردارند، داشته است. اثر ترکیب صنعتی منفی، نشان میدهد که ترکیب صنعتی منطقه به صورتی است که سهم کمتری در صنایعی که از مقدار رشد ملی بالاتری برخوردارند، داشته است. بنابراین مؤلفه ترکیب صنعتی به دو عامل سهم هر فعالیت در اقتصاد و نحوه عملکرد هر فعالیت در سطح ملی در مقایسه با عملکرد اقتصاد کشور بستگی دارد.
اثر سهم رقابتی (منطقهای)، رشد ناشی از ویژگیهای منطقه یا استان مربوط است. این ویژگیها مربوط به امتیازهای ویژه هر استان، شامل خصوصیات جغرافیایی، منابع طبیعی و موقعیت سیاسی- اقتصادی است. این جزء به نحوی قدرت رقابت بهتر و یا امتیازات مکانی بهتر یک منطقه را نسبت به سایر مناطق نشان میدهد. این جزء میتواند به تصمیمگیران منطقه-ای برای تشخیص صنایعی که منطقه در آنها مزیت دارد و تشخیص این موضوع که آیا مزیت رقابتی منطقه در مسیر رشد اقتصاد منطقه حرکت میکند یا خیر، کمک کند. یک سهم رقابتی مثبت بیانکننده مزیت نسبی یک منطقه در یک بخش اقتصادی خاص است.
یک سهم رقابت مثبت همراه با ترکیب صنعتی مثبت، بیانکننده این مطلب است که مزیت نسبی بالقوه در رشد صنایع منطقه وجود دارد و میتواند رشد بالقوهای برای اقتصاد منطقه باشد. یک سهم رقابتی منفی در یک صنعت همراه با ترکیب صنعتی مثبت در همان صنعت بیانکننده آن است که منطقه در حال از دست دادن مزیت نسبیاش در صنعتی است که در چشمانداز رشد منطقه از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. بنابراین ممکن است چشمانداز رشد بلندمدت صنایع با سهم رقابتی منفی در حال کاهش باشد.
باتوجه به ماهیت جغرافیایی و منطقهای استان کرمانشاه و مشخصات روشهای محاسبه مزیت نسبی که در بالا مورد بررسی قرار گرفت، میتوان از معادلات زیر جهت محاسبه و تجزیه و تحلیل مزیت نسبی تولیدات در استان کرمانشاه و مقایسه آن با کل کشور استفاده نمود.
روش مؤلفه سهم ملی
که در این روابط:
: تولید کرمانشاه در صنعت یا بخش i
: تولید ملی در بخش i
: تولید ملی در کل بخشها
: سال آغازین دوره
: سال پایانی دوره
لازم به ذکر است در این پژوهش از رشته فعالیتهای اقتصادی منطقهای در استان کرمانشاه شامل؛ کشاورزی، شکار و جنگداری، ماهیگیری، معدن، صنعت (شامل محصولات غذایی، منسوجات، پوشاک، محصولات چوبی، محصولات شیمیایی، محصولات کانی غیرفلزی، محصولات فلزی، وسایل نقلیه و غیره) به تفکیک هر صنعت و زیربخش در مقایسه با کل کشور استفاده میشود. در نهایت با توجه به محاسبات انجام شده، وضعیت و جایگاه استان نسبت به کل کشور سنجیده میشود و تحلیلها براساس این محاسبات صورت میگیرد.
نتایج پژوهش
در این پژوهش برای شناسایی فعالیتهایی که استان کرمانشاه در آنها دارای مزیت نسبی است از دو مدل مختلف استفاده شده است؛ مدل تحلیل انتقال-سهم و اقتصاد پایه.
روش تحلیل انتقال سهم در بسیاری از کشورهای توسعه یافته در برنامهریزی منطقهای کاربرد دارد و از اینرو بسیار متداول شده است. برای بحث طرح جغرافیای استان کرمانشاه میتوان از این مدل برای ارزش افزوده رشته فعالیتهای اقتصادی استان استفاده نمود.
روش تحلیل انتقال سهم مجموعی از سه روش سهم ملی، ساختار صنعتی و سهم منطقهای میباشد که برای تکتک رشته فعالیتهای اقتصادی مورد محاسبه و اندازهگیری قرار گرفت. هرکدام از روشهای مزیت نسبی، نشان میدهند که عدم مدیریت صحیح در تخصیص سرمایهگذاری و برنامهریزی مدون باعث شده است که در یک روش (نسبت مکانی) اداره امور عمومی و خدمات شهری به عنوان بالاترین میزان مزیت نسبی شناخته شود و در روش دیگر (مولفه انتقال کل) کشاورزی به عنوان بالاترین میزان مزیت نسبی در بین سایر بخشهای اقتصادی قرار دارد. از سوی دیگر میتوان گفت در روش انتقال کل، بخش کشاورزی به دلیل در ترکیب و انتقال عوامل تولید و کسب مزیت نسبی نسبت به سایر بخشها در موقعیت بالاتری قرار دارد ولی از لحاظ نسبت مکانی در رده دوم قرار دارد، چون اداره امور عمومی و خدمات شهری استان کرمانشاه نسبت به کل کشور از همین نسبت در بخش کشاورزی برخوردار است.
- خلاصه نتایج مزیت نسبی براساس روش مولفه سهم ملی در هر سال
سال 1381: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "ماهیگیری" و آموزش ابتدایی خصوصی" است.
سال 1382: در سال 1382 نیز همانند سال قبل، فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "انتشار، چاپ و تکثیر رسانههای ضبط شده" و ماهیگیری" است.
سال 1383: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، " انتشار، چاپ و تکثیر رسانههای ضبط شده" و "ساخت ابزار پزشکی، ابزار اپتیکی، ابزار دقیق و انواع ساعت" است.
سال 1384: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، و "مستغلات" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، " انتشار، چاپ و تکثیر رسانههای ضبط شده" و "ساخت ابزار پزشکی، ابزار اپتیکی، ابزار دقیق و انواع ساعت" است.
سال 1385: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، و "زراعت. باغداری" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، " انتشار، چاپ و تکثیر رسانههای ضبط شده" و "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" است.
سال 1386: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و " عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "سایر واسطهگریهای مالی و فعالیتهای جنبی آنها" و "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" است.
سال 1387: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و " مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "سایر واسطهگریهای مالی و فعالیتهای جنبی آنها" و "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" است.
سال 1388: فعالیتهای "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، "مستغلات"، و " کشاورزی، شکار و جنگلداری" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "آموزش ابتدایی خصوصی"، "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" و "سایر واسطهگریهای مالی و فعالیتهای جنبی آنها" است.
سال 1389: فعالیتهای "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، "مستغلات" و "خدمات واحدهای مسکونی"، به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی"، "سایر واسطهگریهای مالی و فعالیتهای جنبی آنها" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1390: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "مستغلات" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی"، "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" و "آموزش ابتدایی خصوصی" است.
سال 1391: فعالیتهای "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "کشاورزی، شکار و جنگلداری" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" و "آموزش ابتدایی خصوصی" است.
سال 1392: فعالیتهای "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "مستغلات" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" و "آموزش ابتدایی خصوصی" است.
سال 1393: فعالیتهای "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، "صنعت" و " مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" و "آموزش ابتدایی خصوصی" است.
سال 1394: فعالیتهای "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، "کشاورزی، شکار و جنگلداری" و " مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم ملی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای"ساخت سایر تجهیزات حملونقل"، "دباغی و پرداخت چرم و سایر محصولات چرمی" و "آموزش ابتدایی خصوصی" است.
به طور کلی میتوان گفت در سالهای 1381-1394 از میان تمام رشته فعالیتهای موجود در استان، قسمت اعظم آن مربوط به کشاورزی، شکار و جنگلداری و حوزه مستغلات بوده است. که این موضوع از لحاظ مقایسه نمودن با کل کشور از سهم بالایی برخوردار بوده است. حال اگر از لحاظ رشتههای فعالیتهای اصلی مقایسه کنیم نتایج جدول زیر به خوبی گویای سهم بالای استان در فعالیت "کشاورزی، شکار و جنگلداری" و سهم پایینی در فعالیت "ماهیگیری" است. نکته بارز در عدم کارایی در صنعت بوده است که تنها در برخی از سالها در رتبهها بالا قرار گرفته است و این نشان از آن است که استان کرمانشاه در حوزه کشاورزی دارای مزیت نسبی بوده است و بایستی این فعالیت مورد توجه بیش از پیش قرار گیرد.
- خلاصه نتایج مزیت نسبی براساس روش مولفه ساختار صنعتی در هر سال
سال 1381: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری" و "آموزش" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1382: در سال 1382، فعالیتهای "آموزش متوسطه عمومی و متوسطه فنی و حرفهای"، "خدمات واحدهای مسکونی اجارهای"، و "امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنیها"، "دامداری، مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبورعسل و شکار" و "آموزش ابتدایی " است.
سال 1383: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "واسطهگریهای مالی"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمان"، "کشاورزی، شکار و جنگلداری" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1384: فعالیتهای "واسطهگریهای مالی"، "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، و "تفریحی، فرهنگی و ورزشی" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1385: فعالیتهای "آموزش متوسطه عمومی و متوسطه فنیوحرفهای"، "واسطهگریهای مالی" و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1386: فعالیتهای "مستغلات"، "خدمات واحدهای مسکونی"، و "آموزش" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1387: فعالیتهای "ساختمان"، "مستغلات"، و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1388: فعالیتهای "ساختمان"، "مستغلات"، و "برق" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1389: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "ساختمان"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1390: فعالیتهای "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، "امور دفاعی"، و "خدمات واحدهای مسکونی شخصی" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنی" است.
سال 1391: فعالیتهای "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، "امور دفاعی"، و "ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت و سوختهای هستهای" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "بهداشت" است.
سال 1392: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "مستغلات"، و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "بهداشت" است.
سال 1393: فعالیتهای "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، "خدمات واحدهای مسکونی"، و "ساخت موادشیمیایی و محصولات شیمیایی" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "بهداشت" است.
سال 1394: فعالیتهای "اداره امور عمومی، و خدمات شهری"، "برق"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین ساختار صنعتی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت" و "بهداشت" است.
به طور کلی میتوان گفت در سالهای 1381-1394 از میان تمام رشته فعالیتهای موجود در استان، قسمت اعظم آن مربوط به امور دفاعی و اداره خدمات شهری بوده است. که این موضوع از لحاظ مقایسه نمودن با کل کشور از سهم بالایی برخوردار بوده است. به عبارتی در این حوزهها، ساختار صنعتی بیشتری مورد استفاده بوده است و مزیت نسبی ترکیب صنعتی در این حوزه بیشتر بوده است. در مقابل حوزههای کشاورزی و بهداشت از کمترین ترکیب صنعتی در مقایسه با کل کشور برخوردار بودهاند. حال اگر از لحاظ رشتههای فعالیتهای اصلی مقایسه کنیم نتایج نشان میدهد با وجود متفاوت و متغیر بودن ساختار صنعتی در فعالیتهای اقتصادی استان کرمانشاه، ولی به طور متوسط میتوان گفت در اکثر سالها بخش کشاورزی دارای کمترین ساختار صنعتی بوده، البته طی سه سال 1389، 1392، 1393 این بخش دارای بیشترین سهم در ساختار صنعتی بوده است. مطلبی که بیشتر موردتوجه است، این است که بخش صنعتی که قاعدتا بایستی دارای حجم بالایی از ساختار صنعتی باشد؛ ولی در استان کرمانشاه این انتظار برآورده نشده است و بعضا در برخی سالها نیز شاهد کمترین سهم از ساختار صنعتی در بخش صنعت استان بودهایم.
- خلاصه نتایج مزیت نسبی براساس روش مولفه سهم منطقهای در هر سال
سال 1381: فعالیتهای "زراعت و باغداری"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "امور دفاعی و انتظامی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "خدمات واحدهای مسکونی"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنیها" است.
سال 1382: فعالیتهای "مستغلات"، "خدمات واحدهای مسکونی"، و "کشاورزی، شکار و جنگلداری" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "اداره امور عمومی، و خدمات شهری"، "امور دفاعی و انتظامی" و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" است.
سال 1383: فعالیتهای "مستغلات"، "خدمات واحدهای مسکونی"، و "معدن" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری" و "دامداری، مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبورعسل و شکار" است.
سال 1384: فعالیتهای "ساختمان"، "صنعت"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، "خدمات واحدهای مسکونی" و "کشاورزی، شکار و جنگلداری" است.
سال 1385: فعالیتهای "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، "آموزش"، و "واسطهگری مالی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمان"، "خدمات واحدهای مسکونی" و "امور دفاعی" است.
سال 1386: فعالیتهای "ساختمان"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "مستغلات" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "واسطهگری مالی" و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" است.
سال 1387: فعالیتهای "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری" و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" است.
سال 1388: فعالیتهای "صنعت"، "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی"، و "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "زراعت و باغداری"، "کشاورزی، شکار و جنگلداری" و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" است.
سال 1389: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "خدمات واحدهای مسکونی"، "صنعت" و "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی" است.
سال 1390: فعالیتهای "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها"، "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، و "ساختمانهای مسکونی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "آموزش" و "زراعت و باغداری" است.
سال 1391: فعالیتهای "صنعت"، "ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت و سوختهای هستهای"، و "توزیع گاز طبیعی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زارعت و باغداری" و "برق" است.
سال 1392: فعالیتهای "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی"، "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، و "صنعت" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمان"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری" و "امور دفاعی و انتظامی" است.
سال 1393: فعالیتهای "زراعت و باغداری"، "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "صنعت"، "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی" و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" است.
سال 1394: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و "صنعت" به ترتیب بالاترین سهم منطقهای را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "برق"، "ساختمان" و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" است.
به طور کلی میتوان گفت در سالهای 1381-1394 از میان تمام رشته فعالیتهای موجود در استان، به طور متوسط بخش کشاورزی و خدمات امور عمومی دارای بیشترین سهم بودهاند. البته نکته بارز در مقایسه بین رشته فعالیتهای اصلی، این است که در هر دوره که یک بخش و فعالیت به عنوان بالاترین سهم منطقهای قرار میگیرد، در دوره بعد از آن دچار افول شده و کمترین سهم را به خود اختصاص میدهد. این موضوع میتوان به دلیل عدم مدیریت صحیح در فعالیتهای اقتصادی باشد که موجب شده است ثبات و پایداری در فعالیتهای دارای مزیت نسبی وجود نداشته باشد.
- خلاصه نتایج مزیت نسبی براساس روش مولفه سهم انتقال کل در هر سال
سال 1381: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "امور دفاعی و انتظامی"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنیها"، "خدمات واحدهای مسکونی" و "دامداری، مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبورعسل و شکار" است.
سال 1382: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "زراعت و باغداری" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری" و "معدن" است.
سال 1383: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمانهای مسکونی"، "حملونقل لولهای" و "ساخت محصولات از لاستیک و پلاستیک" است.
سال 1384: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "ساختمان"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "دامداری، مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبورعسل و شکار"، "هتل و رستوران" و "امور انتظامی" است.
سال 1385: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "آموزش"، و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمانها"، "امور دفاعی" و "خدمات واحدهای مسکونی شخصی" است.
سال 1386: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، و "زراعت و باغداری" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "واسطهگری مالی" و "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنیها" است.
سال 1387: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار"، و "خدمات واحدهای مسکونی" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "آموزش"، "زراعت و باغداری" و "آموزش ابتدایی" است.
سال 1388: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "صنعت"، و "مستغلات، کرایه و خدمات کسبوکار" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "زراعت و باغداری"، "معدن" و "آب" است.
سال 1389: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و "امور دفاعی و انتظامی" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمانهای مسکونی"، "خدمات واحدهای مسکونی اجارهای" و "ساخت فلزات اساسی" است.
سال 1390: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "سایر ساختمانها"، "ساخت ماشینآلات و دستگاههای برقی طبقهبندی نشده در جای دیگر" و "آموزش" است.
سال 1391: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "صنعت"، و "تأمین آب، برق و گاز طبیعی" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمانهای مسکونی"، "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی" و "بهداشت و درمان خصوصی" است.
سال 1392: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "صنعت"، و و " عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "ساختمان" و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" است.
سال 1393: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و " عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی"، "برق" و "ساخت کک، فرآوردههای حاصل از تصفیه نفت و سوختهای هستهای" است.
سال 1394: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "زراعت و باغداری"، و " عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" به ترتیب بالاترین سهم انتقال کل را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساختمان"، "واسطهگری مالی" و "آموزش بزرگسالان" است.
به طور کلی میتوان گفت در سالهای 1381-1394 از میان تمام رشته فعالیتهای موجود در استان، به طور متوسط بخش "کشاورزی، شکار و جنگلداری" و "عمدهفروشی، خردهفروشی، تعمیر وسایل نقلیه و کالاها" دارای بیشترین سهم در روش انتقال کل بودهاند. لذا میتوان گفت مزیت نسبی استان کرمانشاه براساس روش انتقال- سهم، در بخش کشاورزی نهفته است و بایستی در این حوزه تمهیدات لازم جهت صادرات و ارتقای محصولات کشاورزی و خدمات مرتبط با آن صورت گیرد.
- خلاصه نتایج مزیت نسبی براساس روش نسبت مکانی (مدل اقتصاد پایه) در هر سال
سال 1379: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "ساخت فلزات اساسی" و "معدن" است.
سال 1380: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت فلزات اساسی"، "ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر" و "ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی" است.
سال 1381: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1382: فعالی فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" و "ساخت فلزات اساسی" است.
سال 1383: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "ساخت فلزات اساسی" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1384: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1385: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت فلزات اساسی" است.
سال 1386: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "حملونقل لولهای"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "ساخت فلزات اساسی" و "معدن" است.
سال 1387: فعالیتهای "کشاورزی، شکار و جنگلداری"، "امور دفاعی و انتظامی"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "ساخت محصولات غذایی و انواع آشامیدنیها"، "خدمات واحدهای مسکونی" و "دامداری، مرغداری، پرورش کرم ابریشم و زنبورعسل و شکار" است.
سال 1388: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "ساخت ماشینآلات و دستگاههای برقی طبقهبندی نشده در جای دیگر"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر" است.
سال 1389: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "تأمین آب، برق و گاز طبیعی"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر" است.
سال 1390: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر" است.
سال 1391: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "امور ساخت کاغذ و محصولات کاغذی"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1392: فعالیتهای "آموزش بزرگسالان"، "امور دفاعی و انتظامی"، و "اداره امور عمومی و خدمات شهری" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1393: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "آموزش بزرگسالان"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت سایر تجهیزات حملونقل" است.
سال 1394: فعالیتهای "امور دفاعی و انتظامی"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری"، و "حملونقل لولهای" به ترتیب بالاترین نسبت مکانی را در کرمانشاه به خود اختصاص دادهاند. پایینترین این شاخص نیز به ترتیب مربوط به فعالیتهای "نفت خام و گاز طبیعی"، "معدن" و "ساخت وسایل نقلیه موتوری، تریلر و نیم تریلر" است.
به طور کلی میتوان گفت در سالهای 1379-1394 از میان تمام رشته فعالیتهای موجود در استان، به طور متوسط بخش "امور دفاعی و انتظامی"، "جنگلداری"، "اداره امور عمومی و خدمات شهری" و "حملونقل لولهای" دارای بیشترین سهم در روش نسبت مکانی بودهاند. البته لازم به ذکر است در این روش، اگر میزان نسبت از یک بیشتر باشد، به معنای وجود مزیت نسبی در فعالیت موردنظر است که بخش کشاورزی، زراعت، باغداری و در حوزه صنعت نیز فعالیت "ساخت محصولات کانی غیرفلزی"، دارای مزیت نسبی بودهاند.
همچنین در شکلهای (1) تا (4) میانگین فعالیتهای اقتصادی در استان طی دوره زمانی 1394-1381 ارائه شده است.
همانطور که ملاحظه میشود در روش محاسبه مزیت نسبی براساس سهم ملی فعالیتهای عمدهفروشی، کشاورزی، مستغلات و امور عمومی دارای بالاترین نسبت در این روش بودهاند، به عبارتی در این حوزهها استان کرمانشاه توانسته است نسبت به کل کشور سهم بالایی را به خود اختصاص دهد.
در روش محاسبه مزیت نسبی براساس ساختار صنعتی نیز، تأمین آب، برق و گاز طبیعی و کشاورزی دارای بالاترین ساختار صنعتی نسبت به کل کشور بودهاند. در حالی که انتظار میرفت در این شاخص بخش صنعت بالاترین نسبت را در مقایسه با سایر فعالیتها داشته باشد، ولی در رتبه چهارم قرار گرفته است.
در روش محاسبه مزیت نسبی براساس سهم منطقهای، کشاورزی و عمدهفروشی دارای بالاترین سهم در استان بودهاند و این گویای نقش پررنگ بخش کشاورزی و خدمات مرتبط با آن است که باعث رونق اقتصادی استان شده است.
و در نهایت در روش محاسبه مزیت نسبی براساس انتقال کل که مجموعی از سه روش پیش است، فعالیتهای کشاورزی و عمدهفروشی دارای بیشترین سهم در استان هستند و فعالیتهای معدن و واسطهگریهای مالی پایینترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
نکته حائز اهمیت آن است که اگرچه تغییرات ارزش افزوده در بخشهای اقتصادی مثبت و همگام با رشد ملی بودهاست، اما اگر نتایج بدست آمده در جزء سهم ملی را با رشد واقعی به وجود آمده مقایسه کنیم، معلوم میشود که در بخشهای خدماتی رشد تحقق یافته کمتر از مقدار موردانتظار است، که علت آن را باید در تغییرات ساختاری و رقابتی منفی جستجو نمود. تغییرات ساختاری (ساختار صنعتی) منفی بیانگر آن است که تمرکز فعالیتهای اقتصادی در این بخشها در فعالیتهای با رشد کند همراه بوده و ترکیب فعالیتها نسبت به سطح کشور نامتناسب بوده است. تغییرات رقابتی (سهم منطقهای) منفی بیانگر آن است که در دوره مورد بررسی این فعالیتها فاقد مزیت رقابتی بودهاند، یعنی شرایط حاکم بر استان از جمله نبود سرمایهگذاریهای مناسب به منظور بازسازی پس از جنگ، نبود زیرساختهای مناسب اقتصادی و شرایط جغرافیایی استان که از آن استفاده بهینه صورت نگرفته است، بر رشد این فعالیتها اثر منفی داشته است.
